6 - YASADIŞI PKK/KONGRA-GEL TERÖR ÖRGÜTÜ ADINA
FAALİYET YÜRÜTEN KCK/TM MENSUPLARININ KCK
SÖZLEŞMESİNİN 44. MADDESİ GEREĞİNCE HALK SAVUNMA
GÜCÜ OLARAK ÖNGÖRDÜĞÜ ÖRGÜTÜN ASKERİ KANADI
OLAN HPG MENSUBU TERÖRİSTLERE İLİŞKİN
KONUŞMALARI ;
KCK/TM mensuplarının, örgütün kırsal alanında faaliyet yürüten teröristlerle ilgili
birliktelikleri ve faaliyetlerini destelediklerine ilişkin olarak bırçok defa destekleyici
mahiyette konuşmalarda bulundukları;
Şöyle ki;
Bu konu ile alakalı olarak 02.03.2009 tarihinde yapılan ortam görüşmesinde
1. KONU : Gençlikten PKK/KONGRA-GEL Terör Örgütüne bir akım ve ilgilinin olduğunu,
bunlarla eğitim verilmesi ve ilgilenilmesi gerektiği, %50"si kadından oluşan gençliğe konferans verildiği
ve bunların içerisinden 30-40 tane GERİLLA çıkaramazlarsa başarısız sayılacakları
GÖRÜŞME YAPANLAR: Ünal Ahmet ÇELEN, Çimen IŞIK
SÜRESİ : 00:14;26 ile 00:17;14 saniyeleri arası.
Ünal Ahmet ÇELEN : İlk kez ÖRGÜTSEL yapımızda bu kadar genç, yüzde ellisi kadın,
genç kadın arkadaş olan bir yapıyla Konferans verdim
Çimen IŞIK : Kültür değil mi?
Ünal Ahmet ÇELEN : Tabi heval Çimen (Konuşmalar üst üste gelmekte )
Çimen IŞIK : Dünya kadar kadın çıkar oradan, var ya
Ünal Ahmet ÇELEN : Böyle pırıl, pırıl gencecik insanlar (Konuşalar üst üste ) bir tane
kadın toplantısı yapmışsın. Bir hafta önce 23-24 kişi gelmiş. Ben bunun hakkını nasıl sorayım? Bunlar
nasıl böyle şeyler "¦.. kadın, hepsi gencecik ilk kez bu kadar genç ve ilk kez bu kadar kadın ve bu yüzden
Kadın Hareketi yüzde kırk fazla içini "¦"¦"¦ koparıyor. Bunlar kendiliğinden yüzde elli, yüzde atmış,
Yani niye? Çünkü kadın
Çimen IŞIK : Hisseden arkadaş onlar da
Ünal Ahmet ÇELEN : İşte ben onu söylüyorum, yani kadın atmasyonu söyledim baktım
götürüyorlar bir "¦"¦ merkezine bilmem "¦"¦"¦ yani bu kadar genç insan olsa ne işimiz var? Organize
morganize teknik şeyi bunlar, erkek işidir "¦. Neyse sonra bizim üzüntüye valla tamam. Organizasyonlar
gerekiyor da ama bu kadar insan olması
Çimen IŞIK : Genç arkadaşları yetiştirmek lazım, Bir de gençler bu ara çok fazla
Ünal Ahmet ÇELEN : Gençliğin ve kadının genç, genç kadının diyorum ki yav 18
yaşındaki genç insanın özgürlük anlayışı iki tanedir
Çimen IŞIK : Yaa daha büyüğü kültür ve sanattır
68
Ünal Ahmet ÇELEN : Çünkü birileri para kazan diyor mu? "¦"¦"¦"¦.. bir basındır bir
basın "¦"¦"¦ bu değişim Kürtçe bilim adına alıyor, katılıyor. Kürtçe siyasi dedim mi? Yok ya. Ya
Gelişimdir, ya Kültürdür yada GERİLLADIR yani ya. Onu yapanı ben sana söyleyeyim. Bir yıl İbrahim
onu söylemiş fayda olmamış abi "¦"¦. Ol demiş, bu icrai "¦"¦. İçerisinde otuz tane kırk tane GERİLLA
çıkmadıysa, bir ikimiz başarısızız. Cidden diyor bir eğitim olsa, bir anlayış böyle arkadaşlık, eski
arkadaşlar tam şimdi çağırdığın zaman arkadaşlar çıkıp gidiyorlar
Çimen IŞIK : Bizimde sevdiğim köy Dersim"e Diyarbakır"a genellik giden kitle,
hep kadınlardan oluşuyor. Dünkü kitlenin çoğunluğu, çoğunluk gençmiş. Şimdi demek ki bu nedir?
Gençlikten bize bir akım var, bir ilgi var (Sesler üst üste ) Geçen gün mesela ben, bu organizasyona sırt
dönüp, ben 8 Mart"ta görev almam. Geçen yıl ağlan beni karısı ettiler. Yok olsaydı, otobüs devrilse orada
Ünal Ahmet ÇELEN : Tamamen bıraktım ÖRGÜTÜ değil haaa
Çimen IŞIK : İşte ÖRGÜTÜ değil, ÖRGÜTLENMEK gerekir. Mesela dün
akşam kadın arkadaşlar tartışıyordu. Bu gelen 8 Mart için sadece eylem için gelmişler üstlerine, o
kadar genç!
Ünal Ahmet ÇELEN : Evden çıkıp geliyorlar yani
Çimen IŞIK : Geliyor, o zaman bizim bunlarla ilgilenmemiz gerekiyor.
Eğitimdir, ilgilenmedir, bire bir. Çünkü biz hepimiz öyle örgütlendik. Valla biz hiçbir zaman eğitim
almadık
Ünal Ahmet ÇELEN : Doğrudur
Çimen IŞIK : Birebir arkadaşların üzerimizdeki emekleri ile bütün olduk. Brçok
şeyi. Şeklinde konuşulduğu,
Bu konu ile alakalı olarak 27.02.2009 tarihinde yapılan ortam görüşmesinde;
2. KONU : Cizre"de partiden ihraç ettikleri Mele Nezir isimli şahsın, Gerillanın sözcü
olduğunu söylemesi
GÖRÜŞME YAPANLAR: Turan GENÇ, Hüseyin ZORLU
SÜRESİ : 00:00;03 ile 00:00;50 saniyeleri arası.
Turan GENÇ : Cizre"de bizim ihraç edeceğimiz adamı gene getirmişler. Mele Nezir "¦..
Söylemeyecektim ha, yani benim söyleyeceğim şeyi mazlum ciddiye alabilecek düzeydedir. Ben onu
söyleyeyim yani, yani o ciddiyetinin farkında değil. Ben ondan dolayı söylemeyecektim Mazlum"a
geçerken, ağzımdan çıktı. Ya çok dolmuşum ya, bizim ihraç edeceğimiz adamı siz getiriyorsunuz. Kimdir,
Mele Nezir"dir. Heval diyor, Mele Nezir platformdan en çok alanlardan birisidir.
Hüseyin ZORLU : Denge"dir.
Turan GENÇ : He GERİLLA diyor, dengedi(sözcüdür). Siz her platformdan çıkan adamı
koydunuz mu? Yani ben sana kırk tane örnek göstereyim. Çıkmış almamışsınız. Mele Nezir sahtekar bir
adam, senin gözünün içine baka baka yalan söylüyor"¦"¦"¦ .Şeklinde konuşulduğu,
Bu konu ile alakalı olarak 13.03.2009 tarihinde yapılan ortam görüşmesinde
3. KONU : İzmir Gençlik Örgütünün uzun süredir İzmir"de eylem yapmamasından dolayı
Gençlik Örgütünden atılma kararı ve İzmir"i terk etme kararının PKK/KONGRA-GEL Terör Örgütü
tarafından verildiği, bu karara rağmen gençlerin Örgüt kararı olmasına rağmen okullarına dönmek
istediklerini ve bunun Örgüt kararları ile çeliştiği, böyle bir durumda GERİLLA"ya katılmaları gerektiği,
eğer itirazları varsa itiraz raporlarını yazmaları ve konunun değerlendirilip yazılı olarak Türkiye
Sözcülüğünden cevap verileceği.
GÖRÜŞME YAPANLAR: Herdem KIZILKAYA
SÜRESİ : 00:44;57 ile 00:54;10 saniyeleri arası.
Herdem KIZILKAYA : Hemen bir soruşturma, bir toplantı oldu. "¦.arkadaşın katıldığı bir
toplantı, ben aktarımları anlatıyorum. "¦..arkadaşın katıldığı bir toplantı oldu. Toplantı sonucunda bir
soruşturma başladıklarını söylediler, işleyişe ilişkin. Daha sonra soruşturma sonucunda, ekstradan bir
karar alacaklarını, önemli değişiklikleri netleştirip sonuçlandıracaklarını söylediğini söylediler. Ondan
sonra dediler, biz bir süre bekledik. Bizden hiçbir ifade alınmadı. İfade alınmadı ve sadece çağrılıp bize
şey söylendi. Bu soruşturmayı bitirin, sonuçlandırın. Sizin gençlikten atılma kararınız çıktı. Bir de
İzmir"i terk etme kararınız çıktı. Bundan rahatsızdılar diyorlardı. Yani en azından hani sonuçta bir
soruşturma başlatıldığı zaman, bize de sorulması gerekiyordu. Yani bizimde, bizimde ifademizin alınması
69
gerekiyordu. Ancak bizden ifade alınmadı. Hani bize her hangi bir durum belirtilmedi. Diyor ÖRGÜT
kararlıdır. Diyor boşa çıkarmak istemiyoruz. İzmir"den çıktıktan, okulumuz ordadır. Biz sonuç itibari
ile Aydın"ı terk eden geçmiş dönemde bir kararlar çıktı. Orada biz SÖZCÜLÜK yapmışız. Birisi,
SÖZCÜLÜK de yapmış. Yani biz sonuçta ÖRGÜT kararını boşa çıkarmak istemiyoruz ama ailemize de
direnip, ona rağmen ÖRGÜTTE kalmışız gibi yaparız. Şimdi ÖRGÜTTE bize karşılık, oraya birilerini
vermezse, biz nereye gideceğiz? Ailemize dönmek istemiyoruz. Fakat bu takdirde, kalmak istemiyoruz.
Bu noktada örgütün bu durumu yeniden ele alması gerektiğine inanıyoruz. Ben şunu söylüyorum, ısrarla
hani soruşturmanın "¦"¦ ÖRGÜTTEN şey yapıldığı. Onlar ısrarla dediler ki, bize gerekçesi çok iyi
açıklanmadı. Sadece işte, eski yobaz anlayışlarını dayatıyorlar orada dedi.
X/1 BAYAN : Bir şey ifade edebilir miyim müsaadenle ya!
Herdem KIZILKAYA : Yav ben açıklayayım da. Biz işçilik yaptığımıza dönük vesaire, bu
noktada bizden hiçbir ifade alınmadı. Şeyi söylediler, dediler biz genelde Mukaddes arkadaşla
görüşmelerimiz "¦.. Yani onunla da görüştüm. Kararın yukarıdan ele alınması gerektiğini, en azından
bizden bir ifade alınması gerektiğini söyledik. Yukarıdan Mukaddes"in işte şeyi söylediğini, biz bu kararı
değiştirmeyiz, isterseniz KANDİL"e gidin. İsterseniz nereye giderseniz gidin, bu karar değişmeyecek.
Ben kendilerine şeyi söyledim, dedim ki, ben durumu bilmiyorum. Yani bize İzmir"¦bir bilgi
aktarılmamış, sonuçta "¦"¦.sizin söylemenizle beraber, örgütün yıllardır bu soruşturma yaptığını,
sonuçlandığını, bu konuda bizim bilgimiz yok. Ama sizin bu karara itirazınız varsa da, sonuçta ben tek
taraflı bir karar, bir görüşme üzerinden bir karara varamayız. Fazla yetkimizde yoktur. Eğer itirazınız
varsa, bir itiraz raporu yazarsınız, durum ele alınır. Dediler, tamam. Çünkü biz bu on gündür, on, on beş
gündür hep şurada, burada kalıyoruz. Ne İzmir"e gidebiliyoruz, ÖRGÜT kararı olduğu için de çıkmak,
yani bozmak istemiyoruz. Oradan oraya gidiyoruz. Biz bu konuda da elimizden ne geliyorsa da
çalışmak istiyoruz. Olmazsa da en azından okulumuza devam etmek istiyoruz. Yani ÖRGÜT buna
rağmen yok siz çalışmayın, sizi çalıştırmayız derlerse, okulumuza devam etmek istiyoruz, bir
YURTSEVER gibi. Ben şeyi söyledim, dedim biz sonuçta hani arkadaşları konuşmamışız.
Soruşturmadan da bilgimiz yok, ancak siz itiraz halinde, bütün bir gençliğin soruşturmalarına da
karışmıyoruz. Yani bir iç yönet"¦ Yaptıkları şeylerde oluyor. Fakat sizin itirazınız olursa bir rapor
yazarsınız, biz arkadaşlarla da bu konuda görüşürüz. Onun sonucuna ilişkin, sizi çağırır sonucunu iletiriz.
Yani fakat bu konuda şey yapmayınız, yani epeydir sormuşlarsa, YÜRÜTME ile muhatap olmak
istemişler. Arkadaşlar bunun üzerinden bizi bilgilendirdiler. Ben KUTBETTİN arkadaştan soramadım.
Yalnız dediler, heval Kutbettin"de diyor, bu karar yanlıştır vesaire. Hani bunu bilmiyorum soruşturmak
gerektiğini "¦. Kutbettin arkadaşta soruşturmaya katılıyor mu, katılmıyor mu, niye böyle yapılmış,
yapılmamış diye sormadım. Buraya gelirse eğer, seçim süreci dedi ama oradan "¦.dolayı, burada
toplantımız olduğunda, bunu da tartışırız, görüşebilir diye. Bak ben şu anda "¦.onları şeyin üzerinden
seçim süreci olduğu içinde, size belki hemen dönmeyebiliriz. Sonuçta raporunuzu yazarsınız,
raporunuzun içeriğine de bakarız. Şimdi bir dedim, hem durum bu size sorup. İkincisi rapor geldiğinde
tartışmamız gerekiyor.
X/1 BAYAN : "¦Bu süreci başlattığımızı,sürecin sonrasında yani böyle bir karar
alacağımızı,"¦"¦"¦.böyle demiştim de. Çünkü biz bu karar iletildikten sonra onlara demişlerse, biz işte
TÜRKİYE SÖZCÜLÜĞÜ"ne yapacağız, "¦yalnız size gelebilirler. Herhalde bir iki gün içinde size
gelebilirler, böyle bir durumu anlatmak için. Çünkü kararı "¦.kabul etmeyecekler. Biliyorduk yani
böyle yaklaşacaklarını, kararı kabul etmeyeceklerdir. Süreç budur, alma gerekçemiz şunlardır, bunun
üzerinden böyle bir karar almışız. Durum size gelebilir de, yani hem böyle bir durum "¦.hem de onların
gelebileceği "¦"¦"¦"¦"¦.size gelirlerse zaten muhatap sizsiniz. Tekrar size göndereceğiz demişlerdi ama
(konuşmalar anlaşılmıyor) böyle bir süreçti zaten.
Herdem KIZILKAYA : Çünkü geldiğinizde Nadir, Serhat"taydı. Bunun için çağırdık, bir
günlüğüne geldi, kesin
X/1 BAYAN : Onlarla da olur. Şimdi heval bu yaptırımlarla ilgili platform yaptık.
Şimdi onlar mesela, sanki yanlış işlemiş bir süreç var. Onun üzerinden itiraz yapıyorlar "¦öyle değil. Biz
orada toplantı yaptık. Onlara ilişkin platform yaptık, platform sürecinde zaten biz bu kararımızı verdik.
Yani bunların oradan uzaklaştırılması gerektiği, gençlik çalışmalarına YÜRÜTME"den "¦ İzmir"den
çıkarılmaları gerektiği noktasında zaten kararımız vardı. Platform yaptık. Platformda bunların amacı "¦"¦
zaten açığa çıktı. Platformda bunlara özeleştiri vermedik zaten. Platform onlara zaten"¦..üzerinden bu
durumun açığa çıkması üzerinden diye, platformda, bunların aynı anlayışlara dayatıyorlar. Aynı
70
anlayışlara dayatıyorlar. Platform da aldığımız soruşturma şudur; onların durumu aydınlatmaya dönük bir
soruşturma değil. Onların sübjektif "¦"¦"¦"¦.var mı? Yok mu? Çünkü çok çiddi"¦..şu an "¦..yok
bunların dışında ilişkili olduğu başka kişiler var mıdır ? Yok mudur? Ona ilişkin bir soruşturma yürüttük.
Direk onlarla ilgili bir soruşturma değil? Onların bağlantılarıyla ilgili bir soruşturmaydı"¦.soruşturma
süresi sonrasında onlardan alıntı bir "¦"¦vardı. Yani şu an ..muhakkak, onu da zaten "¦"¦"¦yürütmesinde
paylaştık temel ..konularda da onunla ilgili bir kesin onunda eleştirilmesi gerekiyor. Çünkü oda o grubun
içerisinde.
Herdem KIZILKAYA : "¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦.
X/1 BAYAN : Sübjektif bir durum yok. Yani düşmanla, şudur budur bir
bağlantı yok. Ama objektif bir aşama durumu söz konusu. Heval onlarla ilgili aldığımız kararın
nedenlerini ben kısaca özetleyeyim. Birincisi "¦zaten İzmir"de de "¦"¦"¦bilmem ne geliyor. Yani hani
süreçte "¦"¦. "¦"¦..eylem yapmadığı vesaire, tabii ki bunu kıracak olan Gençlik Örgütüdür. Yani şimdi
İzmir"de biz de toplantılarda değerlendirme yapıyoruz ama hani GENEL YÜRÜTMENİN katılımı
şudur budur, ama esasta işin "¦..gençliktir heval. Orada eylemi yapacak olan, Gençliktir. Burada
süreci değiştirecek olan, gençliktir. Orada yani durumu değiştirecek olan, gençliktir yani. Dolayısıyla
mesela durumun bunun içinde olması "¦"¦"¦ gençliğin sorunudur ve gençlikten kaynaklı bir durumdur.
Çünkü orada başka nedenden arkadaşlar niye "¦"¦"¦"¦"¦..biçimde tehdit görünüşlüğünü yapıyor. Yani
hangi arkadaş gitmişse "¦..arkadaşı kullandığını "¦.hangi arkadaş gitmişse, eylem yapılmasına doğru
düzgün izin vermemiş. Tamam mı? Örgütün mesela bir anlayışını, bir "¦"¦"¦"¦"¦.izin vermiyorlar. Bir
buçuk yıl önce"¦.. "¦merkeze gittiğimizde
Herdem KIZILKAYA : Ben şunu da söyleyeyim de, bilgin olması açısından, ben çok
konuşmalarına izin vermedim. Çünkü ben soruşturmanın çok basit bir durumda ele alınmadığını
biliyorum.Yani "¦"¦"¦olduğuna acaba atılmalarının çünkü çok gerekçeli bir "¦. Deyince "¦..o zaman
soru işareti. Acaba arkadaşlar devletle bağlantılı durumundan kaynaklı mı soruşturma açmışlar? Soru
işareti oluştuğu için ben onun için konuşmuyorum. Hani konuşsam, doğal olarak işleyişi "¦"¦"¦"¦
anlatacağım durumu anlatacağım. Ben bunu da bir neden olarak açısından açmadım, yani bilinçli
açmadım. Bilinçli de tartışmadım. Raporu istememin sebebi de bu oldu.
X/1 BAYAN : Bir buçuk yıl önce mesela merkezi eğitimleri"¦..ve merkezi
eğitimlerimiz, kadro "¦..eğitimlerden sonra alan değiştiriyoruz. Bunlar, alanda kalma noktasında ısrar
ediyorlar tamam mı? Kalma noktasında ısrar ediyorlar, çıkmıyorlar. Ama biz normalde mesela
SÖZCÜLÜĞÜMÜZDE VE YÜRÜTMEMİZDE, Gençlik Örgütünün mesela kararıdır, yer alacak
arkadaşların okulunu bırakması gerekiyor. Aktif"¦ "¦kadro güçlerine katılması gerekiyor. Bunlar
mesela geri çekiyorlar, diyorlar ki biz hayır, okulumuzu okuyacağız, alanda da kalacağız, çıkmayacağız
da. Böyle bir bütün ölçülerin geri çeken kendine göre uyarlıyorlar, kendileri ele alıyorlar. Yani bir
denenen kişi mesela, bir de şunun arkasına saklanarak "¦"¦diyorlar ki, biz bu alanda kadrolaşmayız. Ama
bu böyle küçümseyen, basitleştiren tamam mı? "¦ gibi mi olacak, yoksa şunun gibi mi olacağız? Alanı
basitleşti ama biz "¦katılacağız. Biz de diyoruz ki, tamam heval,"¦.kadro, merkez bize katılmadıktan
sonra bize"¦istiyoruz zaten onun üzerinden başlattık. Yani geldi böyle var ya Allahım, tüm ortamı
nerdeyse sabote ediyor. Her yakaladığı arkadaşı çekiyor. Dediğin gibi dedikodusunu yapıyor. Çekiyor,
böyle onlar oturmuş paçasına tamam mı, herkes "¦.. şu ana kadar bir yıldır merkezden dolayı, orada
çalışan herkesle ilgili bir sürü şey toplamışlar. Dün ifade ettiği şeylerde, hani ÖRGÜTÜN yapmasını
isteyipte onların yapmadığı şeyler ve bunu da haklı bir şeymiş gibi söylüyorlar. Biz bunu, onu da biraz
fark ettik.
SÜRESİ : 00:57;42 ile 01:02;40 saniyeleri arası konuşmaların devamında;
X/1 BAYAN : Ama sorun "¦değil. Yani o önce çalışanlarla ilgili, bize bölge dışı
soruşturmayı yürüten arkadaşlarla ilgili, diyor soruşturma iyi bir ekip tarafından yürütülmedi. Yani kim
olursa olsun, orada kim çalışıyorsa çalışsın, hepsini tartışıyor. Hepsini tartıştırıyorlar ve kabul etmiyorlar.
Bir de nasıl böyle, biraz okumuşlar tamam mı!......okumuşlar, bazı kavramlarda öğrenmişler. Onun
üzerinden, böyle umut demokrasi anlayışı üzerinden örgütü ele alıyorlar. Yani böyle çok kötü bir "¦.ama
biz hayır onlar yönünde bu kararı alırken pat diye almadık zaten. Bak bizim yürüttüğümüz iki ay önceki
eğitimden beri, en son toplantıyı "¦.biz onların durumunu tartıştık. Arkadaşlara da bildirmişiz zaten "¦"¦
"¦"¦.biz yani önce platform oldu. Platformdan sonra soruşturma geçirdi. Zaten o süreç içerisinde, onların
"¦.bir kararı çok kapsamlı tartıştık. Yani anlayışlarını, nedenlerini, gerekçelerini, yani öyle pat diye
aldığımız karar değil zaten. Ama böyle, biz İzmir"de gerçekten yurtsever olarak oturturduk. Yani durumun
71
değişmesini istiyorsak, bu aldığımız kararda kesin bir tarz vermemiz gerekiyor. Çünkü taviz vermemiz,
diyorlar biz okulumuza döneceğiz. Yani düşünsene bu kadar şey yapacaksın, ÖRGÜTÜN EN ÜST
DÜZEYİNDE YER ALACAKSIN, sonra hiçbir şey olmamış gibi, gideceksin okuluna devam edeceksin.
Bu kadar basit mi? Bir sürü kişiyi okulundan toplayıp, GERİLLACILIĞIN PROPAGANDASINI
YAPACAKSIN, sonra gideceksin, okuluna devam edeceksin. Ya şu olabilir mi? Biz onlara ne dedik?
Mücadeleye katılmak mı istiyorsunuz? "¦"¦"¦"¦"¦.GERİLLAYA katılırsınız"¦"¦yani en temel
kadrosunun içeriği odur. Yönü odur. Siz gençlik örgütünün en üst düzeyinde görev almışsınız,
sorumluluk almışsınız, bütün eğitimlerden geçmişsiniz. Bundan sonra "¦GERİLLAYA Katılacaksın.
Madem diyorsunuz bize haksızlık yapılmış, biz bu mücadelede kalmak istiyoruz. (konuşmalar
anlaşılmıyor) gelirsiniz "¦katılırsınız. Kaldı ki zaten onu söylüyorlardı ya (konuşmalar anlaşılmıyor)
yani benim gerçekten oturtmak istediğimiz anlayış budur.(konuşmalar anlaşılmıyor) Ama İzmir çok
kötü şu an, Kutbettin arkadaş ta gerçekten o konuda yani eleştirmek lazım,"¦"¦"¦"¦"¦.
Herdem KIZILKAYA : Şimdi Yoldaş, ben zaten şey onlar o zaman raporu yazar "¦. Biz
raporlarını beraber değerlendiririz. Uygun bir tarz veririz raporlarına, çağırırız konuşuruz. Daha
sonrasında da biz, hem Kutbettin arkadaş şey söylüyordu, çünkü şeyi söylüyordu. Yani belli ki Kutbettin
arkadaşa haksızlık yapmışlar, ha yorum yapmadık. Kutbettin"i biraz anlamadan yorum "¦kendine doğru
çekme yolları da "¦"¦"¦toplantılardaki duruşu "¦.hangi hava önün deyse ona göre bir
değerlendirme tarzı "¦.Kutbettin arkadaşın kendine has, ÖRGÜTÜN ölçülerine has, bir tarzı yok yani.
Onu tamamen pozisyonuna göre "¦.zaten sizin İzmir"de kalmanızda iç taraftan olduğu bir "¦değil ama,
KÜRDİSTAN"dan sonra da kaldı ne yazık ki! Dezavantajımız var. O zaman raporlarını yazar "¦..
yoldaş, biz beraber okuruz. Raporlarına bir cevap ta veririz, yazılı bir cevap veririz. Onları çağırırız,
rapor tutanaklarının sonucuna da iletiriz. Hem raporlandığı kararı, örgütün yazamayacağını daha
sonra "¦.bu noktada örgütün ..platformlarının olduğunu yani benzer görünümlü bir cevap veririz, "¦.
ben "¦. Durumunu bilmediğim için bir de platformda sorun. Yani ben olduğu gibi aktarırım. Zaten
görüşme, şu andaki görüşmemiz bile daha uzun bilinçli uzatmadık. Çnkü soruşturma ve alandan çıkarılma
kararı denilince, ben durdum. Büyük ihtimalle arkadaşlar, bu yönden yola çıkarak soruşturma
yürütmüşlerdir. Onun için ben durdum ve dolayısıyla siz yazarsınız. Raporunuzu yazarsınız biz bakarız,
değerlendiririz. Ona göre sonucunu size getiririz. O zaman öyle olur. Siz buralarda mı olursunuz? Yani
durumu anlamak için dedim. Şimdi bakarsın raporu getirirler, yarın konuşmaya başlarlar
X/1 BAYAN :"¦konuşuyorlar heval, sen bıraksan var ya! Bıraksan böyle 10 saat
konuşurlar yani.
Herdem KIZILKAYA :Tahmin ettim zaten! Onun için konuşmalarına izin vermiyorum.
X/1 BAYAN : "¦"¦"¦"¦"¦bu zamana kadar ben onlara "¦..bizim dedim temel
özeleştiri noktamız, burada geç müdahale etmiş olmamız, gerçekten öyle. İzmir"in her dönem durumunu
tartışıyorduk ama demiyorduk yani, gençlik örgütü olarak kendi durumumuzu bir müdahale edemiy..
Herdem KIZILKAYA : Tamam yoldaş bir şey yapsınlar "¦.. Şeklinde konuşulduğu,
Bu konu ile alakalı olarak 22.08.2008 tarihinde yapılan ortam görüşmesinde
4. KONU : PKK/KONGRA-GEL terör örgütü TÜRKİYE YÜRÜTMESİ toplantısında eleştiri
konusu yapılan; Bölücü başı Abdullah ÖCALAN talimatı ile oluşturulan YEREL YÖNETİMLER
AKADEMİ çalışmalarına daha önceki tarihlerde örgüt adına faaliyetlerinden dolayı hakkında işlem
yapılan ENGİN KOTAY isimli şahsın işlem yapılması sebebi ile yer alamayacağı değerlendirilmiş, bu
konu ile ilgili olarak PKK/KONGRA-GEL terör örgütü silahlı kanadı olarak faaliyet gösteren ve kendi
tabirlerince GERİLLA olan 2 şahsın komisyona aktarıldığı,
GÖRÜŞME YAPANLAR: Turan GENÇ, Hüseyin YILMAZ, Çimen IŞIK
SÜRESİ : 00.25;04 ile 00.26;19 saniyeleri arası.
Turan GENÇ : Bundan bir süre önce aşağıda yapılan toplantıda YEREL YÖNETİMLER
AKADEMİSİNE ilişkin bilgilendirme de yapılmış ve AKADEMİNİN sürekli kadroları için havuzda
biriken isimler arasında Engin Arkadaş da zikredilmişti. Daha önce konuyla ilgi komisyon toplantımızda
Engin arkadaş da değerlendirilmiş ve kadro olması nedeniyle maaşını da düşünerek AKADEMİ
bünyesinde kullanılmasının doğru olmayacağı sonucuna ulaşılmıştı ..mıştı. Bu durum karşında
aşağıdaki YEREL YÖNETİMLER KOMİTESİ Engin arkadaşın çalışmada değerlendirilmesi gerektiğini
belirtmişti. Bu durum üzerine GERİLLADAN 2 arkadaşımız ..............."¦ olarak bir süre
komisyonumuza aktarılmıştı ancak komisyondan kimi arkadaşlar bu duruma itiraz etmişti. İtiraz
72
gerekçeleri kısaca şu oldu, Bir Engin arkadaşın durumu aşağı"¦. yazılı olarak iletilmemiştir. Yazılı
olmayan bir durum esas alınmaz. İki Engin arkadaşın uzun süredir ÖRGÜTSEL çalışmaların dışında
hatta geçen gün YÜRÜTME TOPLANTISINDA da arkadaşın konumu eleştiri konusu yapılmıştır. Bu
gerekçelerden dolayı Engin arkadaşın YÜRÜTME tarafından netleştirilmesi gerekiyor ve böyle
gelişmiştir.
Hüseyin YILMAZ : Geçen YÜRÜTME TOPLANTISI mı?
Turan GENÇ : Geçen
Hüseyin YILMAZ : Hee
Çimen IŞIK : Tamam yeterlidir.
Hüseyin YILMAZ : Tamam yeterlidir.
Çimen IŞIK : Bana bi kopyasını sakla komisyona da sunayım. Şeklinde konuşulduğu,
Bu konu ile alakalı olarak 09.08.2008 tarihinde yapılan ortam görüşmesinde
5. KONU : Gelen şahıs ile aralarında geçen konuşmalar hakkındaki konuşmalar ve
PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün kırsal alanında faaliyet gösteren ve GERİLLA olduğunu beyan
ettikleri İhsan................... isimli şahısla görüştüğün açıklanması,
GÖRÜŞME YAPANLAR: Turan GENÇ, Zöhre BOZACI
SÜRESİ : 00:45;10 ile 00:46;06 saniyeleri arası.
Turan GENÇ : Yok bir şey söylemedim yani çok fakir "¦............. şeyi sordum müdürleri
falan tam
Zöhre BOZACI : Diski spor"da yöneticilik yapmadı mı?
Turan GENÇ : İşte o iki maça ilişkin "¦"¦
Zöhre BOZACI : Yok mu? buraya mı gelsin
Turan GENÇ : "¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦
Zöhre BOZACI : "¦"¦"¦"¦.arkadaş ta onayladı mı?
Turan GENÇ : He he onayladı.
Zöhre BOZACI : Onu diyorum Bide önemlidir destek vermesi
Turan GENÇ : Neyin?
Zöhre BOZACI : Yani o şeyin böyle bir şeyin olmasıda
Turan GENÇ : Biz zaten görüşmüşüz o konuyu
Zöhre BOZACI : Ama meclisle "¦"¦
Turan GENÇ : Ya yok GERİLLADIR, İhsan "la görüştük
Zöhre BOZACI : "¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦
Turan GENÇ : Onun bir Problemi yok
Zöhre BOZACI : Niye
Turan GENÇ : İşten atmışlar. Ondan önceki yönetim atmış
Zöhre BOZACI : "¦"¦"¦"¦ha önceki yönetim. Şeklinde konuştukları,
Bu konu ile alakalı olarak 14.06.2008 tarihinde yapılan ortam görüşmesinde
6. KONU : HPG terör örgütünün yaptığı baskından sonra özeltimlerin yaptığı operasyon
sonucunu anlatıyorlar gerillaların yapılan sorgusu
GÖRÜŞME YAPANLAR: Turan GENÇ, Kemal AKTAŞ
SÜRESİ : 00:36;00 ile 00:37;30 saniyeleri arası.
Turan GENÇ : Bak sana bir örnek vereyim, bizim Metin GÜMÜŞ adında bir arkadaşımız
vardı. Biz Aygün le birlikteydik Fethi ile birlikteydik bu arkadaşın hikayesi şey yani ilginç. Şimdi bu
gerillalıkta görmemiş ıııı çobanlık yapıyor. Bizim arkadaşlar eylem yapıyorlar, timler o eylemin
ardından operasyona çıkıyorlar burda bunu görüyorlar. Bak ayağına sıkmışlar ayağında platin var
sakat yani bunu vuruyorlar ondan sonra hastaneye götürüyorlar, hastaneden çıkardıktan sonra
savcılığa götürüyorlar. Savcı diyor bana sordu dediki:seni kim vurmuş ya ben dedim özel timler vurmuş
dedim "¦"¦.bana dedi seni PKK"li ler vurdu seni bıraktı aynen böyle anlatıyor.Beni PKK ler vurmadı ben
görmemişem beni özel timler vurdu.diyor beni tutuklattı beni cezavine gönderdi uzun bir süre sonra "¦"¦
geldi.Bunun üzerinde yakalanan KALEŞNİKOF ondan şu kadar "¦"¦"¦. çatışmada ele geçirildi, yaralı
yakalanmış "¦"¦"¦..arkadaşı 125 sene ceza vermişler. Evliymiş iki tane çocuğu varmış.16 yıl şu an
cezaevindedir.
73
(X-1 ERKEK) : Ayağını "¦"¦"¦"¦"¦"¦.
Turan GENÇ : Her aramada zırt pırt ötüyor. 16 yıl gerçekten bu arkadaş gerilla eğitimi
görmemiş çoban olmasına rağmen gerilla "¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦.
Kemal AKTAŞ : "¦"¦"¦"¦..birlikteydik. Ben o gün ordaydım ikinci günü var ya birinci
gün değil de baskının olduğu diğer hani "¦"¦.. bu özel timlerle, Jandarmayla "¦daş ekipler
oluşturuyor baskınlar yapıyorlar. Diyarbakır da da yapıyorlar HPG yede yapıyorlardı şimdi ile baskın
yapıyorlardı biz hepimiz dışarıdaydık yani yöneticilerden kimse birisi yoktu. Nerdeydi bilmiyorum
ilçeler demiydi nerdeydi ondan sonra bi baktım Hakan geldi dediler şey dedi baskın yapılmış arama
yapılmış dediler ki baskın yapılmış, başta bize şey yansıttılar yani baskın yerini basmışlar yani sivil
polisler siyasi olarak sonra dan öğrendik meğer şey yani özel tim şu bu var ya normal keleş kontrol ediyor
yani güvenlik açısından ediyordu vel hasıl "¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦ kaçağı buluyorlar kaçağı
yakalıyorlar ondan sonra bunu kesiyorlar üstüne oturt duruyorlar bilmem ne yapıyorlar ondan sonra biz
geldik "¦"¦"¦..bey "¦"¦"¦"¦"¦"¦..baskına gelen (üst üste konuşuyorlar) Şeklinde konuştukları
Bu konu ile alakalı olarak 30.05.2008 tarihinde yapılan ortam görüşmesinde
7. KONU : İnternet üzerinden örgütsel haber okuyorlar ve yorum yapıyorlar. "GERİLLA SON
SÖZÜNÜ SÖYLEMEDİ" "Gerillanın her durumda söyleyeceği son sözü vardır"" diyen HPG Komutanı
Derik şöyle konuştu: "˜"Bize bu sözü bize erken söyletmesinler.
GÖRÜŞME YAPANLAR: Alican ÖNLÜ, X1 BAYAN
SÜRESİ : 00:49;28 ile 00:56;10 saniyeleri arası.
Alican ÖNLÜ : Siz varya siz
X1 BAYAN : Kim
X1 BAYAN : Ya söylesene kimi gördün
Alican ÖNLÜ : Siz gerçekten
X1 BAYAN : Hadi söyle
Alican ÖNLÜ : Siz bak bak bi Dakka Zagros Saha Komutanlarından İskender Derik hemi
X1 BAYAN : He
Alican ÖNLÜ : Türk ve İran ordularının saldırılarına karşı gerillanın büyük bir direniş
sergilediğini belirterek, Kürt gençlerinin de Türkiye ve metropollerdeki
X1 BAYAN : Bugün izinlisiniz değil mi?
Alican ÖNLÜ : Yok
X1 BAYAN : Hıı
Alican ÖNLÜ : Yok biz sınıf arkadaşıyız. Onun için diğerleri "¦"¦ gerillanın büyük bir
direniş sergilediğini belirterek, Kürt gençlerinin de Türkiye ve metropollerdeki mücadeleyi yükseltme
çağrısında bulundu. HPG komutanı Derik, Metropollerde yapılan linç girişimleri ve askeri
operasyonlara karşı gerillanın saldırıları tüm gücüyle cevap vereceğini kaydetti. ANF"ye konuşan Zagros
Saha Komutanlarından İskender Derik, Türk ordusunun gerilla güçleri karşısındaki başarısız olduğunu
belirterek, "Zap"ta gerilla direnişine halkın Nevroz"daki önderliği ile sözleşen tavrını Türk devleti
hazmedemiyor. Tüm saldırılar bunun sonucudur. Hükümet ve ordu yenilgisini ört bas etmek için faşist
çete guruplarını kışkırtarak Kürtlere karşı linç girişimleri provasını yaptırıyor"" dedi."GERİLLA SON
SÖZÜNÜ SÖYLEMEDİ" "Gerillanın her durumda söyleyeceği son sözü vardır"" diyen HPG Komutanı
X1 BAYAN : Bize erken söyletmesinler eee
Alican ÖNLÜ : Bizi tanıyanlar gerilla ve militanların nasıl cevaplar verdiğini gayet iyi
bilir. Saldırılar karşısında gerillayı, bazı gerilla komutanlarını ve bir kısım yurtsever insanı zor kontrol
ediyoruz. Bunları sadece hareketin önderliğinin tavrı kontrol ediyor, başka kimse kontrol edemez. Ama bu
süreç böyle devam ederse biz dâhil kimse bireysel ferdi eylemlerin önüne geçemez. Saldırılara karşı Kürt
halkı her türlü yöntemle kendisini koruma hakkı vardır. Bunun açıkça bilinmesi gerekir. Hiç kimse atılan
tonlarca bombaya, yapılan bu linç girişimlerine karşı sessiz kalmamızı ve boyun eğmemizi beklememeli.
İmha saldırılarına karşı halkımızın hakkını her türlü araçla koruyacağız. Bu bizim en doğal evrensel
hakkımızdır. Bize "˜terörist" diyenlere yapılan bu en faşist terör saldırılarını görmediklerini de görmelerini
de istiyoruz. Eğer bunu görmüyorlarsa bizde bu kesimleri yapılan bu saldırıların ortakları olarak
değerlendireceğiz." Türkiye-İran Ortak Sınır Jit Sınırda Jitem Uyarısı, Gençliğe Çağrı HPG komutanı
74
İskender Derik, "˜"İnkar ve imha konsepti karşısında gençliğin aktif mücadeleyi yükseltme çağrısında
bulunarak, "gerilla kendi cephesinde cevabı olacaktır. Ancak gençlikte yerinde duramamalıdır.
Mücadeleyi her alanda yükseltmelidir. Kapsamlı saldırılara gençler metropolleri savaş alanlarına
dönüştürmelidir. Buradan yükselen mücadele ruhu ile dağlara kendisini vererek aktif bir şekilde bu faşist
devlet ile hesaplaşmalı, hesap sormalıdır" dedi. Gerilla komutanlarından İkinci Omar Oramar eylemi
olarak geçen Bezele (Aktütün) eyleminin arka planını eyleme katılan gerillalar anlattı. Savunma, saldırı,
suikastçiler, doçkacılar ve taciz grubu da her ve yer alan gerillalar, eylem esasında Türk esnasında
ordusunun ağır bir şok yaşadığını ve kendini savunamaz hale geldiğini belirtti.
X1 BAYAN : Kim.
Alican ÖNLÜ : "¦"¦"¦"¦.. Oramar da aldığı ağır darbe sonrasında Türk ordusunun
operasyonlarına ağırlık verdiğini söyleyen gerillalar, intikam eylemi için hazırlıklara başladıklarını ifade
etti. Eyleme katılanlar, hedef olarak Bezele karakolunun belirlendiğini keşif ve hazırlıklardan sonra
harekete geçtiklerini söyledi. HPG açıklamasına göre en az 29 asker öldü ve çok sayıda asker yaralandı.
Ancak eyleme katılan gerillalar karakolun yerle bir olduğunu ve askeri kayıpların çok daha fazla
olduğunu belirtti. PKK"NİN İLK HAVA SALDIRISI Allah Allah nasıl oluyo
X1 BAYAN : PKK"nin kara saldırısı yoksa yanlış okuyorsun "¦"¦"¦"¦.
Alican ÖNLÜ : PKK"nin ilk hava saldırısı
X1 BAYAN : Tamam devamı ney. PKK" nin hava saldırısı nasıl olacak PKK" nin
Helikopterleri yok ki "¦"¦"¦"¦.
Alican ÖNLÜ : Duymadın mı?
X1 BAYAN : Sen şaka yapıyorsun.
Alican ÖNLÜ : İkinci Oramar olarak kayda geçen eylemin bir özelliği de ağır silahların
kullanılması olarak dikkat çekti. Havanlar, biskiler, doçkalar ve kanas silahlar ve kullandığı eylem için
"PKK"nin ilk hava saldırısı" tanımı yapılıyor. Eylem hakkında devlet cephesinde de yok olan karakol
görüntüleri yansıtılırken, askeri kayıplar 6 olarak sınırlandırıldı.
X1 BAYAN : Kaç kişiymiş askeri kayıp
Alican ÖNLÜ : 19 dan fazladır.
X1 BAYAN : 19
Alican ÖNLÜ : "¦"¦"¦"¦"¦.öyle söyledi diyor. Biz tepenin bin metre kadar altındaydık.
Suikastçiler yakın cepheye yerleştirilmişti ve 40 dakka boyunca kimseyi tank ve obüse yaklaştırmadılar.
Bir ara verince fırsat buldular tanka gittiler ama tank etkili olmadı, arkadaşlar şiddetli bir şekilde tankı
vurmaya başladılar. İlk atışta ne yapacaklarını bilmiyorlardı ve büyük kayıp verdiler.
X1 BAYAN : Ne zaman "¦"¦"¦"¦ hıı
Alican ÖNLÜ : Yarım saat sonra
X1 BAYAN : Yarım saat sonra .Şeklinde konuştukları
Bu konu ile alakalı olarak 16.05.2008 tarihinde yapılan ortam görüşmesinde
8. KONU : Gerillalarla Siyasal Alan Merkezinde yaptıkları toplantı ve sonuçları
GÖRÜŞME YAPANLAR : Turan GENÇ, Hüseyin YILMAZ, Cihan DENİZ, Hüsnü ABLAY
SÜRESİ : 00:30;18 ile 00:33;42 saniyeleri arası.
Turan GENÇ : Heval senin aldığın 4 cigabaytlık flaş disk gitti,
Hüseyin YILMAZ : Niye?
Turan GENÇ : Onu tuvalete attım, gözaltına alınıyorduk nerdeyse,
Cihan DENİZ : Nerde?
Turan GENÇ : Bitlis Bitlis çıkışında Terörle Mücadeleye çağırdılar
Cihan DENİZ : Siz kaza yaptıktan "¦"¦"¦"¦.."¦.
Turan GENÇ : Yo yo geçti "¦"¦"¦"¦"¦....
Cihan DENİZ : Hıı
Turan GENÇ : Yau bu kaçakçılık durdurdu bizi nerden geliyorsunuz dedi Muş"tan,
ne iş yapıyorsunuz, "¦"¦"¦... Yerel yönetimler oluşturduğu komisyondayız arabayı çekin dediler, biraz
tartıştık, dediler "¦"¦"¦. İş"¦"¦. Yapıyorsunuz, kimlikleri göreceğiz dediler "¦"¦"¦.. dedik nerden
çıkart"¦"¦"¦"¦."¦ kimlikleri dedi"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦ girdim tuvalete kırdım çıktım.
Hüseyin YILMAZ : Canın sağolsun, yeniden alırız dostum
Turan GENÇ : Tutanaklar da gitti
75
Hüseyin YILMAZ : Tutanaklarda mı gitti? İşte bak işte bi kötü haber "¦
Turan GENÇ : Heval sen
Hüseyin YILMAZ : "¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦.."¦ emeği geri alıyorum
Turan GENÇ : Heval sen onu "¦"¦"¦dönem yazıyla atmışsındır onu biz onu biz
onu biliyosun "¦"¦.. ama ben nası "¦"¦"¦. Yau bakıyom okunmaması gereken şeyler var atıyorum oraları
bazı "¦"¦"¦"¦"¦..bi şey var özellikle o HİZBULLAH"a ilişkin "¦"¦.
Cihan DENİZ : Biz geçenlerde "¦"¦"¦"¦.. bu festivallere ilişkin geçen bizim
toplantımızda kısa değerlendirme yapıyoz işte "¦"¦"¦"¦"¦"¦.. "¦"¦"¦.. hemde seçimdeki oy "¦"¦
toplanma süresinin bazı yaklaşımlar olabilir. GERİLLAYNAN BU SİYASAL ALAN MERKEZİNDE
Bİ TARTIŞMA YÜRÜTTÜK, Bu tartışmayı öyle ee bu tut bu tutum orda da biraz somutlaştı, Gerillanın
ve arkadaşların "¦"¦. çıkarmasını istedi "¦"¦ bu festivalle ilgili işte nedir? Bu sene nası bi festival "¦"¦
"¦ "¦"¦"¦"¦"¦"¦ için bu nedenle hızlı yansıdı yani yap"¦ bi biçimde yansıdı. "¦"¦. düzeltti şimdi
arkadaşlar bir "¦"¦ festivaller konseyi ile bi tartışma yürüttü yani ne olur ne oldu festival "¦"¦"¦"¦"¦"¦
"¦"¦.
Hüsnü ABLAY : Onun tartışmasını birlikte yapalım "¦. Burda "¦"¦
Turan GENÇ : Komisyonun altında komisyon olur mu? bu sene festivaller yapma
yapılmasın gibisinde kesinlikle bi karar yok ,YÜRÜTMEMİZİN "¦.. Bİ KARARI YOK, SİYASAL
ALAN MERKEZİMİZİN DE KESİNLİKLE BU KONUDA KARARI YOK ama diyor ki örneğin
mesela bazı yerler"¦.. alabildiğince geçen dönemler kamplar oluştu, tüketim açısından gerçekleştirilecek
bu tarz bi "¦"¦. Yapmaktansa böyle "¦"¦ bunu bu sene farklı sosyal projelere yada kültürel projelere
..............yapmamız daha zor olacaktır. "¦"¦"¦"¦ daha uygun olacaktır. Çalışmalar "¦.. biz "¦"¦.
Yaklaşabiliyoruz çünkü "¦"¦.. geliyor. Öyle bi "¦"¦"¦Şeklindeki konuşmaların geçtiği,
Bu konu ile ilgili olarak 15.05.2008 tarihinde yapılan ortam görüşmesinde;
9. KONU : PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün dağ kadrosunda bulunan bir şahsın
yaralanıp Diyarbakır iline getirilerek tedavi ettirilmesi ve buna yapılan harcamaların meclisten talebi
konusu.
GÖRÜŞME YAPANLAR : Senanik ÖNER, Turan GENÇ
SÜRESİ : 00:18;43 ile 00:31;00 saniyeleri arası.
Senanik ÖNER : "¦"¦"¦"¦ buraya. Babası benim kaynım olur. Kendi kendine
sordu biz bekliyoruz Buna karşılık bir kardeşi Dersimde Şehit oldu gerillaydı. amcasının kızıyla ablası
yetim olduğu için, bunlar büyüttü, ikiside "¦"¦"¦.. ikisi şehit oldu. Bunun iki tane kardeşi de bizim
eeee hevale İbrahim "¦"¦"¦"¦ bağlarda, "¦"¦"¦"¦. Üzerine çalışıyorlardı, iki kişi de yakalanmış, şu
anda içerdeler. Gidip geliyorlardı"¦"¦"¦"¦"¦"¦.. Yakalandılar. Bu Mersinde ceza evinde kendini
intihar eden arkadaşımız vardı.
Zülküf ...... : Evet
Senanik ÖNER : Duydun mu
Zülküf ...... : Evet
Senanik ÖNER : işte "¦"¦"¦.. onların evindeydi. Sonra bir yerde görüşüyor.
Zülküf ...... : O Van"lı oğlan Gevaş
Senanik ÖNER : ikiside İşte "¦"¦"¦.. telefonla konuşuyor "¦"¦ orda yakalanıyor.
Onun evine baskın yaptılar dedi kardeşlerimin davasıdır. Şu an o üç kardeş caza evinde . iki tenesi ceza
almış o dava, mersin davadan dolayı Elbistan da, bitanesi de, son güneyden gelirken, bizim eve
gelirken polisler etrafı sarıyor, çocuklar, ben cizredeydim. Dediler etrafımızı sarmışlar içerdeler ne
yapalım. Dedim ne yaparsanız yapın onları içeriden çıkar "¦"¦.. telefonu üzerinden alın onun,
telefonu alıyorlar onu çıkarıyorlar dışarıda telefonu veriyorlar ama bu defa rahat bırakmıyorlar
telefonu izliyorlar. İstanbul"a gel, Diyarbakır"dan İstanbul"a gidiyor, orda bir tane o demin ki "¦"¦"¦
kardeşiyle ilişkide buluşurken orda onu yakalandı. İşe bu uzun uzadıya anlattım da bilinmesi açısından
ben şey ediyorum. İşte bu onların ilk kardeşi Ondan sonra Irakta çalıştı, babasız kaldı, burada içerde
kaldı, çocukları kaldı, onları geçindirmek için Irak"a gitti. Burada bir süre çalıştı . Amcasının kızıyla
nişanlandı biraz kendini doğrulttu. Şimdi bugün geldi bana dedi, bişey var ben utanıyorum
söylemeyi.fakat ben ağabeyme söylemişim abim demiş işte "¦"¦ yok. Diyor ben güneyden geldim,
ordaki arkadaşlarla, Ahmet arkadaşla ilişkileri vardı zaten. Diyor ben geldim tam işte Zahoya , tam iş
76
yapabilecekken Pınar Arkadaş beni aradı diyor, bana dedi sen nerdesin, dedim Zahodayız, sen sen
bulunduğun yeri söyle biryere kıpırdama biz geliyoruz. Bende orda dedim bir şey vardı Adresi verdim,
geldim çanta vardı. Turan dedi çantayı oraya bırak bizimle gel. "¦"¦"¦..
Zülküf ...... : İsmi neymiş adamın.
Senanik ÖNER : Hı
Zülküf ...... : "¦"¦"¦"¦..
Turan GENÇ : Zülküf geldin.
Zülküf ...... : He
Turan GENÇ : Bu senin şarzın, ince şarz "¦"¦. Sen konuş Zülküf"le
Senanik ÖNER : Diyor o arkadaş beni aldı götürdü dağa götürdü, sınıra yakın bir
yere, gittim oraya 3 arkadaş vardı, dört arkadaş, bir arkadaş üç yerden yaralı, bacağından iki kurşun
yemiş, buradan yemiş. yerde tepiniyor. Diğer üç arkadaş "¦"¦"¦. valla dediler durumumuz bu, biz "¦
"¦"¦"¦ yapacak bişeyimiz yok. bu arkadaşımızı, ya sen kurtarırsın ya şehit olur. Dedi Baktım dağın
başında ben ne yapabilirim. Herhalde bana Türkiye ye götür demiyecaksınız. Demiş valla mümkünse
onu da yapın. Nasıl yapılır. Demiş burada bizim ilişkilerimiz var. buradan geçiracaz, sen gidip bak ne
yapıyorsan yap bu arkadaşımızı kurtar. İsmi de şeydir. RUBAR "¦"¦
Zülküf ...... : RUBAR "¦"¦"¦..
Senanik ÖNER : "¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦..o gece kandili gezdim"¦"¦"¦. katırla ben bi
arkadaşı dağdan getirdim. Kendileri "¦"¦"¦"¦"¦bi arkadaş içerde Diyarbakır"da bir arkadaşım vardı
onuda çağırdım geldi, her iki tane arabaya istedik, bi tane Pikap gibi bişey.bu ambulans gibi üzerine
polisler gibi yanan sönen şeyleri "¦"¦"¦ aldık bağladık.
Zülküf ...... : Hee,
Senanik ÖNER : "¦"¦"¦..istedik, Bizde ambulans şeye dönüştürdük, bu
arkadaşımız "¦"¦ Kampda "¦"¦"¦"¦"¦"¦böyle bi "¦"¦"¦"¦ işçi mişçi elbiselere giydirdik, o uzun
uzadıyı anlattı , ben kısa anlatayım. İşimiz var işiniz var, neyse diyor o arkadaşı biz gittik
Diyarbakır"a getirdik, burada diyor bir ev kiraladık. Arkadaşı oraya götürdük burada tanıdığımız
bi Doktor vardı doktoru getirdik, dedik bu arkadaşı iyileştir. "¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦ doktor geldi, "¦"¦.
doktora baktı , maalesef doktor dedi ben "¦"¦"¦"¦"¦"¦.. dedimki kurşunda kalmıştı.kurşunu
çıkardı, tam beş yer, beş kişi olayı biliyor o evde diyor "¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦.
Zülküf ...... : Hıım
Senanik ÖNER : Annem babam soruyor, sen ne yapıyorsun falan, "¦"¦"¦"¦"¦"¦.
Ben çalıştım param orda kaldı dedim, kim getirecek, diyor ben gelirken üzerimde üç bin dolar vardı.
Velhasıl orda diyor borç ettik, şu ettik bu ettik, o arkadaşı tam beş buçuk ay "¦"¦"¦"¦"¦.. doktor diyor
malzemenin çoğu bedava getirdi, ona hatta diyor bu "¦"¦"¦. artık yatak getirdi yerleştirdi oraya , beş
buçuk ay sonra diyor bizim ev sahibi bize dedi artık çıkacan, "¦"¦"¦"¦"¦"¦ mişim, ondan dolayı kirayı
veremedim.
Zülküf ...... : Diyarbakır"dadır
Senanik ÖNER : Diyarbakır"da.
Zülküf ...... : Peki bunlar bizi "¦"¦"¦.. ziyaret "¦"¦"¦"¦
Senanik ÖNER : "¦"¦"¦"¦ bu gün müsait değil başka zaman . Bizim arkadaş "¦"¦
"¦.. buradan çıkar "¦"¦.. falan. Neyse ordan çıkardık, arkadaş iyileşti, iyileşti ordan dedim şey sizin
eve götür, "¦"¦"¦ takrar tabi başka bir araçla bu sefer, sahte bir kimlik "¦"¦"¦.. olmayan bir kimlik
yaptık, o kimlik bizim bu arkadaş Cizreye götürdük, Cizrede de bir araç kiraladık, Nusaybin, Silopi,
Cizre arasındaki bir Köye götürdük, o köyün yanında "¦"¦"¦"¦"¦.. dedi siz durun, orda bir lamba
var, "¦"¦"¦"¦"¦"¦beni kabul ederlerse "¦"¦"¦"¦"¦"¦. Siz gidersiniz, yok eğer kabul etmezlerse ben
geri gelirim. Başka yol deneriz. Diyor hadi gitti, lambayı iki kez söndürüp kapattı, o biz de geri geldik.
Arkadaş da Suriye istikametine "¦"¦"¦"¦ Suriye geçti diyor, demiş ben Suriye üzerine geçecem,
Suriye ye geçti biz geldik. Şimdi diyorum, ben hem sizden bir şey istemiyorum. Fakat anam babam
falan çocuklar siz parayı ne yaptın, diyor ben"¦"¦"¦ orda yalan söylüyor. Hep yalanla bu işi
götürüyor. Dedim peki niye bize gelmedin falan , dedi valla arkadaşlar orda "¦"¦"¦.ler
Zülküf ...... : Zorlamışsanız burada kal demişler.
Senanik ÖNER : Mesela "¦"¦"¦"¦.. demişler tamam, demiş "¦"¦"¦"¦"¦"¦.. ben
diyor arkadaş evde yaralıyken ben buraya gelmem. Zaten on günden Urfa"dayım, beni aradı, dedim
Urfa"dayım orda arkadaşlar var. "¦"¦"¦.. arkadaş "¦"¦.., arkadaşa diyorlar bak seninle özel
77
görüşmek istiyor. Diyor bir iki kişi daha var . demiş Yabancı kimseye söyleme. Dedi bana mesela "¦"¦
"¦"¦.. senle özel bir şey görüşmem lazım. Demiş burada yabancı kimse yok hepsi bizim
arkadaşlarımızdır fark etmez söyle. "¦"¦"¦"¦"¦."¦..Yardıma ihtiyacımız, yardımınıza ihtiyacımız var.
Zülküf ...... : Hıım"¦"¦"¦"¦"¦..
Senanik ÖNER : "¦"¦"¦"¦ bi fırladı, "¦"¦"¦"¦"¦"¦ kalk ulan git senin burada ne
işin var falan dedi beni burdan kovdu. Dedi "¦"¦"¦"¦. İş yapıyorsunuz. Ben "¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦. Nasıl
bunu söylersiniz "¦"¦"¦"¦"¦. Dedi ben "¦"¦"¦. Ben sana dedim özel görüşmek istiyorum. Sen bana açık
söyle dedin bende söyledim. Bu işkence sana özel bir yöntemle "¦"¦"¦.. Vel hasıl diyor "¦"¦"¦"¦"¦
kalktım "¦"¦"¦.. giydim, ta ondan evvel gidiyorum. "¦"¦"¦"¦"¦ ben çıktım terk ettim. Diyor bi daha da
"¦"¦"¦ gelmedim.O gün aradı ben Urfa"daydım. Dedim Urfa"dayım yarın öbür gün geliyorum, bundan
dolayı gelmedim, maalesef çıktım gittim.
Zülküf ...... : Şimdi gelelim "¦"¦"¦. Senle o bazı şeyleri tamam seni tanıyorum,
ayrıyetten seni biliyorum, "¦"¦"¦"¦"¦ kendine bir hikaye uydurmuş, halbuki bizden para koparmak için
kendi kendine bir hikaye kurmuş, bir senaryo uydurmuş. Bunu ispatlamak için "¦"¦"¦"¦ söyleyeyim sana
tabi senin oraya gidip arkadaşlarla görüşmen gerekiyor.
Senanik ÖNER : Zaten halen çantam buradadır. Çantam ordadır. Dedi ben herhalde
giriş yapmışım Türkiye şeyiyle yapmamışım halan . Şimdi kaçak geçmem gerekiyor bu sefer. Kaçak
bir köyden diyor o korucu köyüne gidecem"¦"¦"¦"¦. Pasaportumda şu an diyor İstanbul da unuttum
size göstereyim diyor. Ben Iraktan giriş yapmışım ama Türkiye ye dönüşü yok ben diyor tekrar kaçak
yoldan girsem oraya arkadaşların yanına gidecem.
Zülküf ...... : "¦"¦"¦"¦"¦.
Senanik ÖNER : "¦"¦"¦"¦.. yani bu altı ay arkadaşın tüm tedavi masrafları "¦"¦"¦
"¦"¦"¦.. şusu busu DOKUZ MİLYAR "¦"¦"¦. Buçuk milyar para harcadı. DOKUZ MİLYAR
YEDİYÜZ ELLİ
Zülküf ...... : hı hı
Senanik ÖNER : Doktorun diyor ne kadar harcadığının bilmiyorum. Hani bir
kısmını diyor ona verdik, ama "¦"¦"¦"¦"¦ Değil "¦"¦"¦"¦. Çoğunu getirdi, nerden getirdi, nasıl getirdi
bilmiyor. Benden bir şey istemedi DOKTOR diyor doktorun "¦"¦"¦.. kardeşi GERİLLADIR "¦"¦"¦"¦.
tabi "¦"¦"¦.. doktorun kim olduğunu öğrenebilirsen böyle bir durum vardır. Yani Siz bi araştırın
bakayım. "¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦
Zülküf ...... : "¦"¦"¦"¦"¦ görebilirsen bize bir pusula getirsen yeter yani.
Senanik ÖNER : Tamam zaten oraya gidecektim yaklaşık on aydır Lice"deyim
diyor beş buçuk ay yanımda kaldı. Oradan çıkarak, çıkıp gitti.
Zülküf ...... : Bi de sen şey Alican"la hiç konuştun mu.
Senanik ÖNER : Yok Alican burada değil "¦"¦"¦"¦Alican Dersimdedir.
Zülküf ...... : Alican geldiğinde bi Alican"la görüş, böyle bir mesele olduğunu "¦
"¦"¦"¦ bi bakalım ne diyor. bir pusula getirsin.
Senanik ÖNER : "¦"¦"¦"¦ aynısı oldu. RUBAR "¦"¦"¦ adında birisi varmı,
yaralanmış mı yaralanmamış mı, nedir, birisi onu götürdümü , götürmedimi, onu siz arkadaşlar "¦"¦"¦..
Ahmet arkadaş kalıcı diye şey yaptım Ahmet dedim "¦"¦"¦"¦ Ahmet"dir, dedi ZAHO da kalıyor. O
zaman dedi esmer Uzun boylu biridir. Amalli olduğunu biliyorum dedi. Ama o diğer bizim Ahmet şeydir
Zaho" ludur. "¦"¦"¦ dedi telefonu varsa, bende var mı. Ama ben bu tarafa gelirken diyor yırttım attım
diyor. Ama diyor bulacağım diyor.
Zülküf ...... : "¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦.
Senanik ÖNER : geneli durumu böyledir.
Zülküf ...... : gerekirse biz doktorla da görüşebiliriz"¦"¦"¦"¦"¦"¦.. Şeklinde
konuştukları.
Bu konu ile ilgili olarak 24.05.2008 tarihinde yapılan ortam görüşmesinde;
10. KONU : Bezele (Aktütün) Karakol baskını
GÖRÜŞME YAPANLAR: Hüseyin YILMAZ, Turan GENÇ, Serdar ZİRİĞ
SÜRESİ : 01:13;10 ile 01:14;50 saniyeleri arası.
Turan GENÇ : Yav bu Bezele karakolunu geçen gün izledim tarumar etmişler
ARKADAŞLAR
78
Hüseyin YILMAZ : Nerde izledin?
Turan GENÇ : İnternette
Hüseyin YILMAZ : Hee hee üç sefer izledim
Turan GENÇ : Yanıyor böyle karakol, sanki zaten arkadaşlar şeydir o bölgeyi
bilen arkadaşlar sanki böyle prova falan yapıyorlar rahat
Serdar ZİRİĞ : Onlar cevap veriyor diyor ya bak yav cevapta veriyorlar heh hee
Hüseyin YILMAZ : He karşılık veriyor diyo bide karşılık veriyo diyor
Turan GENÇ : Heval valla bir sürü KÜRT ASKER VAR , ben gittim mi
hep soruyorum asker nerelisin diye"¦"¦"¦
Hüseyin YILMAZ : He bizim köy "¦"¦.çoğunluğu öyledir
Turan GENÇ : Yalnız bende Kürtçe soruyorum anlamıyor "¦"¦"¦"¦"¦ "¦"¦..asker
ölmüş özel tim dediler başta "¦"¦"¦"¦Bingölde bir ilçe vardır "¦"¦ adaklımı
Serdar ZİRİĞ : He Adaklıdır he
Turan GENÇ : Heval adam diyor ya süprizimiz var
7 - YASADIŞI PKK/KONGRA-GEL TERÖR ÖRGÜTÜ
ADINA FAALİYET YÜRÜTEN KCK/TM ÜYELERİNİNİN
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ VE POLİS TEŞKİLATI
HAKKINDA HAKARETLERİ VE HALKI BU YOLLA
DÜŞMANLIĞA TEŞVİK ETTİKLERİ ;
Bu konu ile alakalı dinleme yapılan ortamda bir çok örgütsel değerlendirmelerin
yapıldığı;
Şöyle ki:
10.05.2008 tarihinde yapılan ortam görüşmesinde;
1-KONU : PKK/KONGRA-GEL terör örgütü silahlı kanadını oluşturan HPG güçlerinin
Hakkari ilinin Şemdinli ilçesinde bulunan Bezele olarak tabir ettikleri AKTÜTÜN KARAKOLU" na
örgüt mensuplarınca gerçekleştirdikleri saldırılarında 25 asker ölmüş diye sevinmeleri
GÖRÜŞME YAPANLAR: X2 bayan
SÜRESİ : 00:16;52 ile 00:17:20; saatleri arası.
X2 BAYAN : Bezele baskınında en az 25 asker.
(X/1 BAYAN ŞAHIS ) : Kim
X2 BAYAN : Halk Savunma Güçlerinin dün Hakkari"nin Şemdinli İlçesine
bağlı Bezele Karakoluna gerçekleştirdiği saldırıda en az 25 tane asker ölmüştür.
(X/1 BAYAN ŞAHIS ) : Dün
X2 BAYAN : Dün gece he HPG"den Büyükanıt"a sürpriz
(X/1 BAYAN ŞAHIS ) : He he lelle lelle
X2 BAYAN : Bezele karakolu alevler içinde
16.05.2008 tarihinde yapılan ortam görüşmesinde;
2. KONU : Aktütün (Bezele) Karakolu Baskını
GÖRÜŞME YAPANLAR : Zöhre BOZACI, Engin KOTAY
SÜRESİ : 00:05;12 ile 00:06;04 saniyeleri arası.
Zöhre BOZACI : Ya bu ne olabilir diyor ya, bizimde şeyimiz var, bizimde sürprizimiz var
diye
(X-1/Bayan) : Gösterdiler mi şeydeymi Roj tv de
Zöhre BOZACI : Neyi
(X-1/Bayan) : Baskını göstereceklerdi
Zöhre BOZACI : Hı hıım
79
Engin KOTAY : BEZELE KARAKOLUNU MU?
Zöhre BOZACI : Hee
Engin KOTAY : Göstermişler
Zöhre BOZACI : 150 gerilla katılmış ya eyleme
(X-1/Bayan) : Kameralar falan her şey hazırmış getirmişler açıktan bom bum bum
Zöhre BOZACI : Bütün her şeyi falan göstermişler iki arkadaş şehit düşmüş her hal de
deyilmi, onlar hazırlanırken hazırlanan ekip
Engin KOTAY : O Taşdelen karakolu gibi çekmişler degilmi?
Zöhre BOZACI : Hıh
Engin KOTAY : Taşdelen gibi çekmişler Taşdeleni seyretmişmiydin?
Zöhre BOZACI : Yo Taşdelen hangisi
Engin KOTAY : Taşdelen Karakol baskını
Zöhre BOZACI : Hıı yo ben onu izlemedim
18.05.2008 tarihinde yapılan ortam görüşmesinde;
3-KONU : İnternet üzerinden http//www.eyupmeb.com/haberler/haber_59215.htm
adresinden okuduğunu tespit ettiğimiz haber ile Karakol Baskını görüntüleri
GÖRÜŞME YAPANLAR : Mehmet ABBASOĞLU, Salih AKDOĞAN, Hüseyin YILMAZ,
SÜRESİ : 00:49;30 ile 00:59;30 saniyeleri arası.
Mehmet ABBASOĞLU : Habere bak: Şırnak"ta şehit verdik
Salih AKDOĞAN : Hıı
Mehmet ABBASOĞLU : Şırnak da şehit verdik diye bir haber. Türkiye"nin tatil günü karalar
bağlanmasına neden olacak haber Şırnak"tan geldi. (Buraya kadar bi şey yok değil mi normal) Güvenlik
güçleriyle askerler arasında çıkan çatışmada bir Mehmetçik şehit oldu.
Hüseyin YILMAZ : Allah Allah hahha
Salih AKDOĞAN : Öyle mi hahhaha (gülüşüyorlar)
Mehmet ABBASOĞLU : Hıhh, Güvenlik güçleriyle askerler arasında çıkan çatışmada bir
Mehmetçik. Olayın özü buydu işte,
Salih AKDOĞAN : Demek kendi aralarında yav o şeyin de yeğenini askerde vurmuşlar
ne olmuştu, bu bizim ortadaki Dağdelen Ahmet"miydi?
Hüseyin YILMAZ : "¦"¦.
Salih AKDOĞAN : Ben dün ordaydım da evelsi gün X BAYAN onlardaydı sordum
vurdular dedi.
Mehmet ABBASOĞLU : Ben de ilk günde bu yorumu yaptım yani "¦"¦... bence şey yapmış
olabilirler yani çatışma anında onu da vurmuş olabilirler. Senin adamlarındır bunlar
Salih AKDOĞAN : O nerde hayatını kaybetmiş, çatışmada mı demişti
Mehmet ABBASOĞLU : Karakol baskının da
Salih AKDOĞAN : Hııı
Mehmet ABBASOĞLU : Karakol baskının da,
Salih AKDOĞAN : Bu şeyde mi?
Mehmet ABBASOĞLU : Erzurum"da görüntüler de olan karakol baskının da
Salih AKDOĞAN : Öyle mi?
Mehmet ABBASOĞLU : Tabii
Hüseyin YILMAZ : "¦"¦.
Salih AKDOĞAN : Hiç izlemedim zaten o karakol baskınıyla ilgili hiç haberleri de
izlemedim
30.05.2008 tarihinde yapılan ortam görüşmesinde;
4. KONU : İnternet üzerinden örgütsel haber okuyorlar ve yorum yapıyorlar. "GERİLLA SON
GÖRÜŞME YAPANLAR: Alican ÖNLÜ, X1 BAYAN
SÜRESİ : 00:49;28 ile 00:56;10 saniyeleri arası.
80
X1 BAYAN : Kim
X1 BAYAN : Ya söylesene kimi gördün
Alican ÖNLÜ : Siz gerçekten
X1 BAYAN : Hadi söyle
Alican ÖNLÜ : Siz bak bak bi Dakka Zagros Saha Komutanlarından İskender Derik hemi
X1 BAYAN : He
Alican ÖNLÜ : Türk ve İran ordularının saldırılarına karşı gerillanın büyük bir direniş
sergilediğini belirterek, Kürt gençlerinin de Türkiye ve metropollerdeki
X1 BAYAN : Bugün izinlisiniz değil mi?
Alican ÖNLÜ : Yok
X1 BAYAN : Hıı
Alican ÖNLÜ : Yok biz sınıf arkadaşıyız. Onun için diğerleri "¦"¦ gerillanın büyük bir
direniş sergilediğini belirterek, Kürt gençlerinin de Türkiye ve metropollerdeki mücadeleyi yükseltme
çağrısında bulundu. HPG komutanı Derik, Metropollerde yapılan linç girişimleri ve askeri
operasyonlara karşı gerillanın saldırıları tüm gücüyle cevap vereceğini kaydetti. ANF"ye konuşan Zagros
Saha Komutanlarından İskender Derik, Türk ordusunun gerilla güçleri karşısındaki başarısız olduğunu
belirterek, "Zap"ta gerilla direnişine halkın Nevroz"daki önderliği ile sözleşen tavrını Türk devleti
hazmedemiyor. Tüm saldırılar bunun sonucudur. Hükümet ve ordu yenilgisini ört bas etmek için faşist
çete guruplarını kışkırtarak Kürtlere karşı linç girişimleri provasını yaptırıyor"" dedi."GERİLLA SON
X1 BAYAN : Bize erken söyletmesinler eee
Alican ÖNLÜ : Bizi tanıyanlar gerilla ve militanların nasıl cevaplar verdiğini gayet iyi
bilir. Saldırılar karşısında gerillayı, bazı gerilla komutanlarını ve bir kısım yurtsever insanı zor kontrol
ediyoruz. Bunları sadece hareketin önderliğinin tavrı kontrol ediyor, başka kimse kontrol edemez. Ama bu
süreç böyle devam ederse biz dâhil kimse bireysel ferdi eylemlerin önüne geçemez. Saldırılara karşı Kürt
halkı her türlü yöntemle kendisini koruma hakkı vardır. Bunun açıkça bilinmesi gerekir. Hiç kimse atılan
tonlarca bombaya, yapılan bu linç girişimlerine karşı sessiz kalmamızı ve boyun eğmemizi beklememeli.
İmha saldırılarına karşı halkımızın hakkını her türlü araçla koruyacağız. Bu bizim en doğal evrensel
hakkımızdır. Bize "˜terörist" diyenlere yapılan bu en faşist terör saldırılarını görmediklerini de görmelerini
de istiyoruz. Eğer bunu görmüyorlarsa bizde bu kesimleri yapılan bu saldırıların ortakları olarak
değerlendireceğiz." Türkiye-İran Ortak Sınır Jit Sınırda Jitem Uyarısı, Gençliğe Çağrı HPG komutanı
İskender Derik, "˜"İnkar ve imha konsepti karşısında gençliğin aktif mücadeleyi yükseltme çağrısında
bulunarak, "gerilla kendi cephesinde cevabı olacaktır. Ancak gençlikte yerinde duramamalıdır.
Mücadeleyi her alanda yükseltmelidir. Kapsamlı saldırılara gençler metropolleri savaş alanlarına
dönüştürmelidir. Buradan yükselen mücadele ruhu ile dağlara kendisini vererek aktif bir şekilde bu faşist
devlet ile hesaplaşmalı, hesap sormalıdır" dedi. Gerilla komutanlarından İkinci Omar Oramar eylemi
olarak geçen Bezele (Aktütün) eyleminin arka planını eyleme katılan gerillalar anlattı. Savunma, saldırı,
suikastçiler, doçkacılar ve taciz grubu da her ve yer alan gerillalar, eylem esasında Türk esnasında
ordusunun ağır bir şok yaşadığını ve kendini savunamaz hale geldiğini belirtti.
X1 BAYAN : Kim.
Alican ÖNLÜ : "¦"¦"¦"¦.. Oramar da aldığı ağır darbe sonrasında Türk ordusunun
operasyonlarına ağırlık verdiğini söyleyen gerillalar, intikam eylemi için hazırlıklara başladıklarını ifade
etti. Eyleme katılanlar, hedef olarak Bezele karakolunun belirlendiğini keşif ve hazırlıklardan sonra
harekete geçtiklerini söyledi. HPG açıklamasına göre en az 29 asker öldü ve çok sayıda asker yaralandı.
Ancak eyleme katılan gerillalar karakolun yerle bir olduğunu ve askeri kayıpların çok daha fazla
olduğunu belirtti. PKK"NİN İLK HAVA SALDIRISI Allah Allah nasıl oluyo
X1 BAYAN : PKK"nin kara saldırısı yoksa yanlış okuyorsun "¦"¦"¦"¦.
Alican ÖNLÜ : PKK"nin ilk hava saldırısı
X1 BAYAN : Tamam devamı ney. PKK" nin hava saldırısı nasıl olacak PKK" nin
Helikopterleri yok ki "¦"¦"¦"¦.
Alican ÖNLÜ : Duymadın mı?
81
X1 BAYAN : Sen şaka yapıyorsun.
Alican ÖNLÜ : İkinci Oramar olarak kayda geçen eylemin bir özelliği de ağır silahların
kullanılması olarak dikkat çekti. Havanlar, biskiler, doçkalar ve kanas silahlar ve kullandığı eylem için
"PKK"nin ilk hava saldırısı" tanımı yapılıyor. Eylem hakkında devlet cephesinde de yok olan karakol
görüntüleri yansıtılırken, askeri kayıplar 6 olarak sınırlandırıldı.
X1 BAYAN : Kaç kişiymiş askeri kayıp
Alican ÖNLÜ : 19 dan fazladır.
X1 BAYAN : 19
Alican ÖNLÜ : "¦"¦"¦"¦"¦.öyle söyledi diyor. Biz tepenin bin metre kadar altındaydık.
Suikastçiler yakın cepheye yerleştirilmişti ve 40 dakka boyunca kimseyi tank ve obüse yaklaştırmadılar.
Bir ara verince fırsat buldular tanka gittiler ama tank etkili olmadı, arkadaşlar şiddetli bir şekilde tankı
vurmaya başladılar. İlk atışta ne yapacaklarını bilmiyorlardı ve büyük kayıp verdiler.
X1 BAYAN : Ne zaman "¦"¦"¦"¦ hıı
Alican ÖNLÜ : Yarım saat sonra
X1 BAYAN : Yarım saat sonra
09.10.2008 tarihinde yapılan ortam görüşmesinde;
5. KONU : PKK/KONGRA-GEL terör örgütü silahlı faaliyetlerini yürüten TAK (Teyrêbazen
Azadiya Kürdistan) tarafından internet üzerinden yayınladıkları yazının okunması,
GÖRÜŞME YAPANLAR: Alican ÖNLÜ, Turan GENÇ
SÜRESİ : 00:51;32 ile 00:55;27 saniyeleri arası.
Alican ÖNLÜ : TAK Uyardi: "Halkımız üzerine kan kusan hükümet, ordu, polis içinde yer
alan başta soysuzlaşmış işbirlikçi Kürtler olmak üzere tüm düşman güçleri, turizm alanları, ekonomik
siyasi dayanak olan sivil ya da asker kişi, kurum, kuruluş, şirket, fabrika, tüm faşist sivil milis
örgütlenmeleri ve TC içinde ya da dışında nerede olurlarsa olsunlar hedeflerimiz kapsamındadır.
Halkımıza karşı resmi-gayri resmi mücadele yürüten, halkımızın kanına giren tüm bu kesimleri
eylemlerimize hedef olmaktan kurtaracak hiçbir güç yoktur. Özgürlük ve intikam mücadelemizde
devrimci iradeli eylemcilerimizin hem kullanamayacağı hem de boşa çıkaramayacağı hiçbir teknik
yoktur. Halkımıza karşı geliştirilen terör karşısında tüm dinamiklerimizin mücadele içerisinde
olacağımızın göstergesi olan ve devrimci sorumlulukla son süreçte harekete geçen gençlik örgütlerinden
oluşan doğal üyelerimizin geliştirdiği eylemleri kutluyor, selamlıyoruz. Analarımıza çocuklarımıza
yönelmiş hiçbir darbenin karşılıksız kalmaması gerekmektedir. Yıllarca halkımıza reva görülen toplumsal
huzursuzluk ve kaos TC"ye katlanarak yaşattırılmalıdır. TC yaptıklarından caymakla kalmamalı,
halkımızdan özür diler duruma getirilmelidir. Bunun için de eylemlerin şiddet dozajı arttırılarak sürmesi
gerekmektedir. Hiçbir ateş boşa yanmamalı, ateşlerimiz düşmanı yakmalıdır. Unutulmamalıdır ki,
amacında net olan yöntemini bulur. Ne diyor amacında net olan yöntemini bulur. Kullanımına göre Hiçbir
malzeme patlayıcı, her türlü araç birer silah durumuna getirilebilinir. Kahramanca savaşarak şehit düşen
devrimcilerin, fedakâr ve yiğit halkımızın, katliam ve işkencelerden geçirilmiş bedenlerin, yok sayılan
hakaret edilen kimliğimizin intikam gücü Teyrêbazen Azadiya Kürdistan (TAK)
Turan GENÇ : Teyrêbazen Azadiya Kürdistan (TAK)
Alican ÖNLÜ : (TAK) olarak bugünden itibaren katillerden ahlaksızlardan, halkımızın
kanıyla beslenen insan kılıklı asker, siyasetçi, bürokrat diğer sivil vampir ve sülüklerden büyüyen kin ve
öfkemizle hesap soracağımızı dost düşman herkese ilan ediyoruz.
TÜM METREPOLLERİ MAHŞERE DÜNÜŞTÜRECEZ! Uyarıyoruz: Uyarıyoruz, işgalci TC"yle
mücadele ve intikam biçimimiz kısasa kısas olacak. Kürdistan"a bombalar yağıyorsa, Türkiye de de
bombalar yağacaktır, Kürtler için kurşunlar adres sormuyorsa Türkiye"dekiler için de sormayacak,
Kürdistan"da gökyüzünü alev dumanları kaplıyorsa, Türkiye"yi de kaplayacak. Bizlere kader gibi
belirlenmiş katliamlar duruncaya değin, katliamla karşılık vereceğiz. Uyarılarımızla ihtimalleri
sıralamıyoruz. Gerçekleşen eylemlerimizin doğrultusunu sizlere ve ilgili herkese duyuruyoruz.
Kürdistandaki her katliamın, her talanın, her yağmalamanın hesabını geçmişten çok daha fazla şiddetle
hedefleyecek, darbelenecektir. Ege ve Akdeniz"in kıyıları kan kırmızıya boyanacaktır. Tercih edenler
gelebilir. TAK
82
10.10.2008tarihinde yapılan ortam görüşmesinde;
6.KONU : PKK/KONGRA-GEL terör örgütü hakkında değerlendirmelerin yapılması,
GÖRÜŞME YAPANLAR: X BAYAN, Turan GENÇ, Alican ÖNLÜ, X ERKEK
SÜRESİ : 00:10;45 ile 00:13;55 saniyeleri arası.
X BAYAN : Diyor ki biz diyor işte grubun anlatırken değerlendirirken Avrupa"nın
desteklediğini işte ABD"nin desteklediğini onların mal ettiğini vesaire işte bugün bakıyoruz Avrupa "¦
"¦.. kullanıyor. Başkanlık Konseyine bakıyoruz yani neye karşılık bu adamlar dağda taşta yatıyor 30
yıldır yani elde ettikleri maddi bir şey yok ki diyesin ki bunu verdiler karşılığında savaşın diyorlar, neye
karşılık birileri bu mantıkla çözemez.
Turan GENÇ : "¦"¦"¦"¦"¦ ilginç tespitleri var.
X BAYAN : Ve çok ilginç bir belirlemesi var. Tamam ABD HAREKETE yaklaşımı bu
HAREKETE onlara
X ERKEK : Belki 6 günde "¦"¦. var, ve biz bu sayıyı elde edemezsek bile yine savaşacağız "¦
"¦. 100 kişi 200 kişi yani bir mantık var yani tartışmaların politikası "¦"¦ baktım tartışdıkları noktada
değiller hani diyor ya bunların son çırpınışlarıdır bitecek "¦"¦"¦"¦..
Turan GENÇ : Abbas arkadaş bu şeyi "¦. göz ardı etmemek gerekiyor. Abbas arkadaşın
biraz önce konuya ilişkin değerlendirmesi var. Biz savaşı tırmandırma kararı aldığımız "¦"¦..kadro
ÖRGÜT kendisine motive ediyor, İşte tam bu dönemlerde ateşkes barış çözüm çağrılarıyla bilmem
neleriyle diye kadrodaki moral motivasyon "¦
X BAYAN : Acaba devlet bir şey yapacak mı? İşte demin ben söyledim ya demokratikten
beklentili bir şey gelişmemek durumunda devlet tam getiremiyor. O yüzden bu son beklenti bir konuşma
yaptı deseler konunun vurgusunu yapıyorlar "¦"¦"¦. demokrasiyi devletten beklemiyor. istemiyoruz da,
beklemiyoruz da biz yapacaksak yapacağız da yani bu şey olmak durumundadır.
X BAYAN : Çünkü halka şöyle bir şeyi var. En ufak bir eylem başarısından sonra hemen
yüzünü devlete refleks liyor acaba ne yaptı işte nasıl oluyor ben görmüyorum bak PKK yenemiyor niye
bu devlet şeye gelmiyor. Böyle bir şey var
X ERKEK: Beş altı yıldır siyaset "¦..
Alican ÖNLÜ : Ama Şemdinli böyle bakmadı değil mi bu basın "¦. cenazeler geliyor "¦.
Kerkük olmazdı ki
X ERKEK : Bide merkezidir bu işin yani "¦..çok işletiyor ya aslında temel mantığında
bu var ya ölen askerler bir sürü asker ölmüş, karakol basılmış şimdi 9 tane ölmüş "¦. kapattılar "¦.
yaptılar ilginç bir olay yani psikolojik olarak diyorum yani bizde savunma psikolojisi vardır. Yani
vururuz ama yani temkinliyle yaklaşalım biçiminde ele alırız ya hani psikolojik olarak böyle bir durum
oluşmuş ha son süreçte "¦"¦
11.10.2008tarihinde yapılan ortam görüşmesinde;
7-KONU : PKK/KONGRA-GEL terör örgütünün yaptıkları hain saldırılar sonrasında Asker
ve Korucuların katıldığı HAKKARİ İLİNDE YAPILAN YÜRÜYÜŞ ile ilgili olarak Esnafın
kepenk kapatmasını kendilerine mal etmeleri
GÖRÜŞME YAPANLAR: Zöhre BOZACI, Turan GENÇ
SÜRESİ : 00:41;00 ile 00:43;00 saniyeleri arası.
Zöhre BOZACI : Hakkari"de asker ve koruyucuların katıldığı "¦"¦"¦."¦ yürüyüş
yapılmış,
Turan GENÇ : Ne diyor?
Zöhre BOZACI : Ne diyor,
Mesut ÇETİN : "¦"¦"¦"¦"¦
Zöhre BOZACI : "¦"¦"¦"¦..de mitinge katılmış
Mesut ÇETİN : Çöplerin temizlenmesini mi iste"¦"¦..
Zöhre BOZACI : Heeh, Aktütün karakoluna yönelik saldırıda hayatını kaybeden askerlerin
"¦"¦"¦"¦"¦"¦"¦ taşınmış.
Turan GENÇ : İyiii, insan kime karşı olur,
83
Zöhre BOZACI : Hııh,
Turan GENÇ : Bir insan güce karşı olur
Zöhre BOZACI : Şeyde buna karşılık, esnaf da kepenk kapatmış.
Mesut ÇETİN : Esnaf da destek vermiş değil mi?
Zöhre BOZACI : Protesto edip öyle gitmiş.
Mesut ÇETİN : hehehee
Turan GENÇ : Ben Şemdinli, Şemdinli halkını"¦"¦..
Zöhre BOZACI : Hııh, çok ne?
Turan GENÇ : Şemdinli halkı
Zöhre BOZACI : Heeh,
Turan GENÇ : Çok onurlu bir yürüyüş sergiledi,
Zöhre BOZACI : Değil mi?
Turan GENÇ : Tabii,
Zöhre BOZACI : Kendisinden beklenilmeyen bi şey yapmıştır.
Turan GENÇ : Heh, şeylerle arkadaşlar "¦"¦"¦ bizim böyle siyasi "¦"¦"¦ çok olduğu
yerler de siyasal kaygılar "¦"¦lize ediyor. Bu böyledir yani, Şemdinli de bu "¦"¦"¦ Aktütün"de Bezele
gibi olmuş burada dokuz ekim yürüyüşüne ilişkin tartışmalar olmuş, ortam gergindir provokasyon
çıkabilir diyerek "¦.. sen niye almıyorsun yanı başında, karakolun yanı başında bir ilçe de bir de
cenazeyi sahipleniyor, onun için yani bi de o eylemi yapanların, eylem "¦"¦"¦"¦"¦.. için yani,
15.05.2008 tarihinde yapılan ortam görüşmesinde;
8-KONU : Bitlis"in çıkışında Polis tarafından durdurulduklarının anlatımı,
GÖRÜŞME YAPANLAR: Mehmet ABBASOĞLU, Kemal AKTAŞ
SÜRESİ : 00:02;00 ile 00:04;27 saniyeleri arası.
Kemal AKTAŞ : Ya bu Bitlisin çıkışında
Mehmet ABBASOĞLU : Size ne sordu. Nereye gidiyonuz mu ne. Sorumu sordu da böyle
cevap verdiniz öyle (Konuşmalar üst üste geliyor)
Kemal AKTAŞ : Ya dur dur sağ çek diyor aslında normalde narkotik, arabayı çekiyorlar
şeye, bi şeye gidiyor polis arabayı deşiyor her tarafa bakıyor uzmanlaşmış kapıyı alıyor böyle açıyor tak
tak vuruyor bilmem napıyor köpek bırakıyor böyle şey yapıyor. Aslında odur yani işte şimdi topu topu
ehliyet dedi, kimlik dedi, ruhsat dedi, verdik. nerden geliyorsunuz, dedik Muş" tan geliyoruz nereye
Diyarbakır"a hayrola dedi neyle uğraşıyorsunuz dedik DTP "˜liyiz "¦"¦.. çalışması yapıyoruz"¦"¦"¦"¦
DTP niçin"¦"¦"¦.indik ordan sonra gitti bizim k