ABD'li bilim adamları, maddenin şimdiye dek bilinmeyen yeni bir halini oluşturarak, özellikle süperiletkenler alanında önemli gelişmelerin gerçekleşmesinin yolunu açtılar.
ABD'nin National Institute of Standards and Technology Colorado Üniversitesi'nin ortak çalışmasıyla yapılan ve "fermionik yoğunlaştırma" adı verilen buluşun, elektrik iletimindeki kayıpları azaltacağı belirtiliyor.
Buluşla ilgili açıklama yapan fizikçi Deborah Jin, tekniğin, bilinen gaz, katı, sıvı, plazma ve 1995'te yaratılan 'Bose-Einstein yoğunlaştırması' hallerinden sonra maddenin 6. hali olarak nitelenebileceğini belirtti.
QUANTUM MEKANİĞİ İŞBAŞINDA Quantum mekaniği kullanılarak yapılan bilimsel buluşun 1995'te oluşturulan Bose-Einstein yoğunlaştırmasıyla bağlantılı olduğunu kaydeden Jin, elektrik iletimindeki kaybın minimuma indirgenmesinin, sürtünmesiz manyetik trenlerin üretimi gibi önemli bilimsel gelişmelerin önünü açacağını söyledi.
MUTLAK SIFIRA MİLYARDA BİR KALATeknik ile ortaya çıkan 'aşırı soğutulmuş potasyum atomu buğusu'nun süperiletken üretimi için önemli bir başarı olduğunu kaydeden bilim adamları, üretilen elektriğin tam korumalara karşın yüzde 10'unun iletim sırasında kaybolduğunu, yeni tekniğin bunu önüne geçtiğini kaydediyorlar. Jin ve ekibi potasyum gazını madde hareketinin durduğu mutlak sıfır derecesi olan 459 Fahrenheit'a udüşmeden 458 Fahrenheit'ın milyarda birine kadar soğuttular. Sonra gazı vakum içine hapsederek manyetik alanlar yaratarak laser yardımıyla potasyum atomlarını çiftler halinde sıralıyorlar.
Benzer tekniği kullanıldığı Bose-Einstein sıkıştırması yönteminde de tek kuantum halindeki binlerce yüksek soğukluktaki partikül tek bir atom gibi beraber hareket ediyorlar. Eric Cornell ve Carl Wieman geliştirdikleri 'Bose-Einstein sıkıştırması' olarak bilinen yöntem ile 2001 yılında Fizik dalında Nobel Ödülü'nü kazanmışlardı.
http://ahmetdursun374.blogcu.com/2207491/